lördag 30 januari 2016

Ekologiskt för dig och miljön


Ekologiska livsmedel har visat sig både innehålla färre eller inga bekäpningsmedel och även innehålla fler näringsämnen än konventionella motsvarigheter, vilket gör det till något att satsa på så ofta man kan. 

Tyvärr finns det många invändningar mot att köpa ekologiskt, där den första är att det är för dyrt - jag skulle säga att det är den andra maten som är för billig. Om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, hälsoskador, övergödning....ja då skulle vi få veta att den konventionella maten egentligen är svindyr! Dessutom spenderas mindre pengar på mat just nu medans prylar och resor prioriteras. När vi väl står i mataffären står kakor, godis och läsk för 40% av inköpen - samtidigt som ekologisk mat är "för dyr". Som om inte det vore nog köps så mycket kött att det både har blivit ett folkhälsoproblem och en miljöfara. Om vi köpte mer ekologiskt och mer grönsaker, samt mindre kött och tomma kalorier, skulle skillnaden inte bli så stor!

En annan invändning är att en är emot ekologiska varor som transporterats långt. Ekologiskt har inte med frakten att göra, utan om tex ett vin är ekologiskt så betyder det att de som arbetar på vingårdsodlingen slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som används, och att det inte finns rester av dessa bekämpningsmedel i ditt vin. Visste du dessutom att det inte är transporter som påverkar miljön mest, och att tex kemiska bekämpningsmedel och enorma odlingar med en enda gröda belastar miljön mycket mer?

Om nu pengarna tryter i plånboken iallafall, vilka livsmedel är viktigast att köpa eko?

  1. Bananer
  2. Vindruvor - Tänk även på russin och vin
  3. Potatis - Potatisen är en av de grödor som besprutas mest, särskilt King Edward!
  4. Majs - För att slippa GMO är det här viktigt att välja ekologiskt
  5. Paprika
  6. Äpplen
  7. Palmolja - Bidrar inte till skövling av regnskog när den är ekologisk
  8. Kaffe 
  9. Kakao
  10. Jordgubbar
  11. Spannmål - Ex havre, korn, råg, vete. Här är det övervägande av miljöskäl, då man använder mer bekämpningsmedel vid spannmålsodling än alla de andra tillsammans. Det finns sällan rester av dem i livsmedel, förutom stråförkortningsmedel, dock så är det inte så bra för naturen. Tänk även på att välja ekobröd och ekologisk havremjölk!
  12. Soja - Tänk även tofu, och att den är certifierad för hållbarhet

Olika typer av ekologiskt

Du kanske har sett att det finns olika ekologiska märkningar - EU-ekologiskt och KRAV märkt. Skillnaden är att EU-ekologiska produkter endast uppfyllar kraven som EU har, medans KRAV uppfyller dessa plus flera hårdare regler som själva har. Till exempel så är inte tillsatsen nitrit tillåten i maten och de har mer fokus på miljö och socialt ansvar. 

Varför jag inte nämner kött, mjölk, och ägg

Anledningen till att jag inte nämner animaliska produkter är för att jag inte vill invagga någon i en falsk säkerhet om att det är bra för kroppen eller miljön att konsumera dem bara för att de är ekologiska. Jag är medveten om att WWF har tagit fram en "köttguide" ur klimatperspektiv, istället för att avråda människor från att konsumera kött (vilket hade varit det bästa) och medans jag förstår hur de tänker, tycker jag att det ur ett djurrätts- och miljöperspektiv är dubbelmoral av dem (de vill rädda de exotiska djuren och regnskogarna, men när det gäller ex kor, grisar och en industri som påverkar hela planeten negativt, så är det inte lika viktigt) och jag blev grymt besviken när jag såg att de inte ville ta avstånd.

Medan det är sant att de ekologiska produkterna sliter mindre på miljön och innehåller mindre gifter än konventionellt framställda animaliska produkter, så orsakar lika mycket problem i kroppen och är fortfarande stora miljöbovar i jämförelse med växtbaserad mat. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar