onsdag 27 januari 2016

Proteinfakta och myter

I det här blogginlägget tänkte jag fördjupa mig i det heliga oh-så-viktiga proteinet och slå hål på ett par myter som finns om det, speciellt inom fitnessvärlden. Innan dess tänkte jag bara köra en snabbkurs om vad det är för någonting och hur kroppen tar hand om det. 


Vad är protein?

Protein är alltså en av makronutrienterna i maten vi äter, ger 4 kcal/gram och brukar kallas för "kroppens byggstenar" då det bl a hjälper kroppen att förnya sina celler och reparera muskelvävnad. Proteinets byggstenar kallas i sin tur för aminosyror och vi har åtta aminosyror som är essentiella; alltså, du måste få i dig dem via maten eftersom att kroppen inte kan tillverka dem.

När du äter proteinrik föda bryts proteinerna ner till aminosyror i magsäcken, och transporteras sedan av särskilda "transporteringsceller" ut i blodet och därefter kommer de till vart de nu behövs i kroppen. 

Myt 1: "Protein finns bara i kött, mjölk och ägg"



Svar: Protein finns i nästan all mat du äter, även gröna bladgrönsaker och äter du bara tillräckligt med kalorier så får du med största sannolikhet i dig tillräckligt med protein. Att proteinet ifrån animaliska produkter skulle vara bättre än de växtbaserade är också fel, då de försurar kroppen vilket i sin tur orsakar en hel del hälsoproblem, plus att de ofta kommer med en stor del mättat fett och är därför generellt sett svårsmält. Här kritiserar jag livsmedelsverket för att rekommendera animaliska produkter som förstahandsprotein, då det inte alltid är så att "ju mer desto bättre", vilket jag kommer att förklara närmare här nedanför.

Myt 2: "Man måste äta och dricka så mycket protein som möjligt för att bygga muskler"



Svar: Det är ingen bra idé att börja vräka i sig diverse proteinpulver bara för att man tränar, av flera olika anledningar:


1. Det är skadligt - Proteinöverskott kan leda till njursjukdomar på grund av det ökade kväveintaget vilket gör att  njurarna måste jobba hårdare för att bli av med kvävet och personer som lider av njursjukdomar rekommenderas äta en lågproteinkost. Kommer proteinet ifrån animaliska källor så finns en risk för njursten pga av att animaliskt protein drar ur kalcium ur skelettet, vilket även kan orsaka benskörhet.
Om proteinpulver med mjölkprotein:
I en artikel av atleten och författaren Rich Roll, står det att den bästa medicinska forskningen har establerat utan tvivel att både kasein och vassle bidrar till degenerativa sjukdomar(= sjukdomar där cellens funktion nedsätts eller upphör som i tex Demenssjudomar eller ALS). En proteinfamilj i mjölk, kasein, har blivit kopplad till en stor variation sjukdomar bl a cancer. Vassle är dessutom inget mer än en hårt processad, lågkvalitetsbiprodukt av ostproduktionen. Ett smart drag av mjölkindustrin att tjäna pengar på att folk köper sånt vi tidigare kallade för sopor.

2. Det är onödigt - 

  • Enligt WHO bör vi äta 0.9g protein/kilo kroppsvikt , vilket för en vuxen människa på 65 kilo resulterar i 58.5g protein. 
  • Enligt Nordiska Näringsrekommendationer bör 10-20 % av det dagliga kaloriintaget komma ifrån protein
  • Enligt FDA (amerikanska "livsmedelsverket") så är den allmänna rekommendationen 50g protein per dag. 

Det finns inte en enda studie som visar att ökad proteinkonsumtion (utöver det rekommenderade dagliga intaget) skulle stödja ökad muskelbyggnad eller hjälpa reparationen av musklerna efter träning. Tänk gärna på det när du ser "träningsgurus" sitta och vurma för högt proteinintag och vifta bort problemen med det på Youtube eller i sina bloggar - de har oftast ekonomiska anledningar till att göra den typen av påståenden eller endast upprepar vad skolan lär dem (som i sin tur kan ha påverkats av diverse industrier).

Källor:
http://www.forksoverknives.com/slaying-protein-myth/
http://www.pcrm.org/health/diets/vsk/vegetarian-starter-kit-protein





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar