onsdag 27 januari 2016

Max BBQ Sandwhich vs Low Carb-burgare

"Va? Ett inlägg om snabbmat på en sida om hälsosam mat?" 
Ja, för att tro det eller ej, även jag äter vegoburgare då och då och medans det inte är det absolut ultimata så är det ingen hälsokatastrof heller såvida man väljer rätt.
Jag bor ju i USA för tillfället och har alltså inte haft möjlighet att provsmaka Max nya veganburgare(som smakmässigt har fått blandat betyg, men mest positiva iallafall). Dock så vore det intressant att jämföra burgarens näringsvärden med Low-Carb-burgaren dels för att det är vegoburgarens raka motsats näringsmässigt, och dels för att jag vill visa på näringsmässiga fördelar och nackdelar, samt att det spelar roll att välja rätt när man äter ute - man måste inte moffa i sig det allra värsta på menyn (jag brukade ha synsättet att "man äter inte ute för att vara nyttig" men det var ju bara en ursäkt för att slippa dåligt samvete över vad jag stoppade i mig - var smartare än vad jag var).

Low-Carb:

Kcal - 612
Kolhydrater - 10.2g
Protein - 26.4g
Fett - 52.5g

Innehåll: Kött isbergssallad, cheddarost, lök, tomat och originaldressing
Low-Carb-burgaren innehåller 52.5 gram fett (Livsmedelsverket rekommenderar 70g/dag för kvinnor och 90g/dag för män) och det handlar om mättat och enkelomättat fett med övervägande mättat. Jag vet att många som har  läst artiklar om en viss studie, tror att det är en myt att mättat fett är dåligt för kroppen, men det är det inte  (den studien är jag ytterst kritisk till då den är väldigt missvisande och den har även fått hård kritik för detta*). Kroppen behöver inte mättat fett och vill inte ha det heller då det orsakar hjärt och kärl-sjukdomar och enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 ska vi äta mer grönsaker, frukt, bär, fullkorn, oljor och fisk (det sistnämnda håller jag inte med om av andra orsaker som har med toxiner att göra) för att hjärtat ska må bra.

Utöver detta innehåller den även 10.2g kolhydrater, vilket gör att det blir väldigt lite primärbränsle till hjärna, muskler och andra organ. Jag är medveten om att det är själva poängen med den och jag kommer att skriva mer utförligt om LCHF och hur det påverkar kroppen att äta lite kolhydrater i ett annat inlägg. Kolhydraterna kommer ifrån potatismjöl, mjölksocker, tillsatt socker i dressingen och beroende på vilket kött man väljer så kan det finnas druvsocker i köttet.

Proteinet ligger på 26.4g vilket jag inte har så mycket att säga om mer än att animaliskt protein inte är att föredra då det har kopplats till tjocktarmscancer, försurar människokroppen samt att det lakar ur kalcium ur skelettet.

Fullständig ingredienslista över Cheddarosten, köttet och såsen hittar du HÄR

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/



BBQ Sandwhich (Vegansk):

Kcal - 419
Kolhydrater - 57.7g
Protein - 17.2g
Fett - 13.4g

Innehåll: Friscobröd, BBQ pulled Oumph!, rödlök, isbergssallad, jalapenos och äggfri majonnäs



Vegoburgaren innehåller 13.4g fett ifrån rapsoljan i den äggfria majonnäsen  och i Friscobrödet, vilket gör att det är endast enkelomättat fett. Enkelomättat fett motverkar hjärt och kärlsjukdomar och därför rekommenderar Livsmedelsverket att 10-20% av kalorierna ska komma ifrån enkelomättade fetter, med hänvisning till de Nordiska näringsrekommendationerna.

Kolhydraterna ligger på 57.7g vilket är en okej nivå då de kommer gå till hjärna, hjärta, organ och muskler (Livsmedelsverket rekommenderar att 45-60% av energiintaget ska komma ifrån kolhydrater - jag skulle rekommendera närmare 60& och uppåt). Kolhydraterna kommer mestadels ifrån Friscobrödet vars innehåll du kan läsa HÄR . Nackdelarna jag kan utläsa är att det innehåller tillsatt socker och gluten, vilket har visat sig vara skadligt för tarmen hos alla människor och inte bara glutenintoleranta/allergiker. **

Proteinet ligger något lägre än Low-Carb-burgaren, på 17.2g, vilket är en helt okej nivå och inget att oroa sig för, särskilt som du slipper de nackdelar som animaliskt protein medför. De kommer ifrån BBQ pulled Oumph! vars innehåll du kan läsa HÄR . Pluspoäng för ekologiska ingredienser!

Fullständig Ingredienslista hittar du HÄR




Som ni säkert gissat redan så är BBQ Sandwhich vinnaren ur hälsosynpunkt, med ekologiska ingredienser och en bättre mängd enkelomättat fett. Båda burgarna innehåller tillsatt socker vilket inte är att föredra (så jag säger inte att vi ska börja lassa in vegoburgare varje dag, utan att det är den mest fördelaktiga att välja när man väl väljer).




https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Hur-ater-jag-sunt-/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/enkelomattat-fett/

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/

https://www.cancerfonden.se/artiklar/mindre-rott-kott-rekommenderas

http://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/09/03/balansera-din-kropp-med-basiskfoda/

http://www.news.cornell.edu/stories/1996/11/eating-less-meat-may-help-reduce-osteoporosis-risk

**Läs mer om gluten och hur det påverkar kroppen HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar