måndag 1 februari 2016

Om bananer!

Visste du att bananer faktiskt inte är mogna när de är gula? Vad vi tror är en fin, gul mogen banan - är en fin, gul fortfarande omogen banan. Vissa får problem med gaser eller blir förstoppade när de äter bananer, och detta beror förmodligen på att de äter dem omogna -alltså lite gröna eller gula. Hur ser en mogen banan ut då? Jo en mogen banan är prickig!



Bananer är även sjukt nyttiga och innehåller många näringsämnen vi behöver! Kom bara ihåg att köpa ekologiska bananer då de tyvärr besprutas något hemskt annars vilket inte bara är farligt för dig, utan även skadar de som jobbar på plantagen och naturen.

En banan innehåller ca 100kcal varav 22g kolhydrater, 1g protein, 0.5g fett och 1.7g fibrer plus dessa näringsämnen:

Visste du att...

...bananer innehåller tryptofan vilket omvandlas till serotonin i kroppen vilket får dig på ett bra humör?

...bananer stimulerar tillväxten av goda tarmbakterier, vilka producerar enzymer som underlättar upptaget av näringsämnen?

...på grund av det höga innehållet av Kadmium, stödjer bananer en normal hjärtfunktion
kan sänka blodtrycket?

...att bananer är perfekt att ha i smoothies! Skippa yoghurten och använd bananer för smoothies med en perfekt fyllighet! :D

Var inte heller rädd för att äta fler än en banan åt gången, du kommer inte att få en blodsockerkurva som går spikrakt uppåt, vilket är en myt helt utan vetenskaplig bakgrund. Bananer innehåller fibrer, vatten och pektin som är blodsockersänkande (du äter alltså inte bara fruktoset för sig) och har du ett normalt fungerande insulin finns det ingen anledning till att oroa sig. Jag vet även att frukt ofta jämförs med läsk av en viss Kostdoktor pga innehållet av fruktos, detta är dock helt fel av tidigare nämnd anledning - det går inte att jämföra frukt med läsk och att göra det är rejält missvisande! Du blir inte heller tjock av bananer, såvida du inte äter oerhörda mängder - kom ihåg att överskottsglukoset lagras i första hand i muskler och i levern.



Här är en fantastiskt god frukostsmoothie med inte mindre än TRE bananer i! MUMS! 



http://www.miljomat.se/html/NaringsberakningLivsmedel.aspx?H=2&G=&L=2_033&Q=banan

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar