tisdag 2 februari 2016

Ägg och kolesterol

De senaste åren har ägget blivit "hälsomat" medans havregrynsgröten fått stå åt sidan på grund av kolhydraterna. Man talar om att kolesterolet i äggulan inte är farligt och att det inte kan kopplas till hjärtsjukdom. Detta är tyvärr resultatet av marknadsföring och missvisande studier


Livsmedelsverket: 
"Ägg är en källa till protein och mycket annan näring"

Om vi skulle ta och kika på näringsinnehållet i ägg och se hur väl detta "vetenskapliga" uttalande stämmer?

Ägg näringsvärde enligt Livsmedelsverkets databas (1 ägg 50g):

Kcal - 68
Kolhydrater - 0.20g
Protein - 6.13g
Fett - 4.87g
Fibrer - 0
Kolesterol - 170mg

Ett ägg på 50g innehåller alltså 6.13 g protein och detta anses som en värdefull källa till protein. Jämför då med 50g röda linser, där proteininehållet är 12g protein - alltså det dubbla!  Linser innehåller även nästan lika mycket riboflavin och mer kalium, kalcium, magnesium, zink, thiamin, fosfor än ägg. 

Alltså, kan jag tycka att det är missvisande att peka ut ägg som särskilt näringsrika, eftersom att det finns andra livsmedel som är betydligt mer näringsrika än vad ägg är. Det är lite som att rekommendera mjölk för kalciumintaget trots att vi absorberar kalciumet i mjölk sämre än ex grönkål och spenat (just det ja, det är ju precis vad de gör). 


Som sagt så avråder inte ens livsmedelsverket från ägg. Dock så avråder de från korv, smör, och bacon om man vill undvika hjärtsjukdom. De skriver att man kan äta ett ägg om dagen, vilket i studier har visat kan förkorta en kvinnas liv med lika många år som 5 cigaretter om dagen i 15 år. Vad har studierna visat vara förbyggande mot hjärt och kärlsjukdomar? Fiberkonsumtion. Bara 2.4dl havregrynsgröt om dagen förlänger livet lika mycket som att jogga 4h i veckan!


Spelar kolesterolpartiklarnas storlek roll?
Kostdoktorn skriver om "stora, snälla fluffiga LDL-partiklar" som höjs med ökad mängd fett i kosten, och det låter ju som något bra, eller hur? Visst, enligt vetenskapliga studier ökar större partiklar risken för hjärtsjukdom "bara" med 44% istället för 63 %, men det betyder fortfarande att risken för att dö i en av våra största folksjukdomar ökas med 44%. Den senaste metastudien inom ämnet sammanfattade klart och tydligt att; "kolesterol som transporteras genom kroppen som LDL-C, har tydligt blivit establerat som orsaksmässigt i ateroskleros genom flera årtionden av extensiv forskning. Oavsett storlek är LDL-partiklar aterogena. "


Enligt en studie ifrån 70-talet fann man att kolesterol via kosten har väldigt liten påverkan på kolesterolet i blodet. Denna studien gjordes på "hela" åtta personer (döm själva hur trovärdig den är). Detta medan dussintals studier har påvisat sambandet mellan högt kolesterolintag och högt kolesterol i blodet. 


Missvisande studier har även gjorts där man endast mätt kolesterolhalten i blodet på morgonen, 7-8 timmar efter att personen ätit ägg. Detta är missvisande, då dessa metoder inte fungerar när det gäller kolesterol man får via kosten.



"See “anti-cholesterol attacks on eggs resulted in severe economic loss through a reduction in egg consumption,” so the egg industry created a "National Commission on Egg Nutrition" to combat the anti-cholesterol, anti-egg publicity with ads like this, exclaiming there is no scientific evidence whatsoever that eating eggs in any way increases the risk of heart attack," which the U.S. Court of Appeals found patently false and misleading.
Even the tobacco industry wasn't that brazen, instead of just trying to introduce the element of doubt, arguing that the relationship between smoking and health remains an open question. The egg ads made 7 claims, each of which, in truth and in fact was determined to be.
The Court determined the egg industry ads were and are, false, misleading, and deceptive. In fact legal scholars view what the tobacco industry tried to do as the same as what the American Egg Board's National Commission on Egg Nutrition tried to do. As with the egg ads, the tobacco industry did more that just espouse one side of a genuine controversy but just denies the existence of scientific evidence."
Faktum är att i USA får man inte kalla ägg för näringsrika, proteinrika eller ens säkra. Varför? För att de inte är näringsrika, proteinrika eller säkra. Vilka är det nu som påstår detta, nån vegangrupp? Nej, det är USAs motsvarighet till jordbruksverket. 


Kom även ihåg att 75% av de som dog i hjärtattacker i en stor studie, hade vad som anses vara ett normalt kolesterol. Hälften av dem hade ett kolesterol vad som ansågs vara "optimalt". För att risken helt ska försvinna måste kolesterolet ner under 150mg/dl.

1 kommentar:

  1. Dr Itua, HIV tedavisi, ben 10 yıldır bir ARV Tüketimi olmuştur. bloglar sitesinde Dr Itua'yla karşılaşıncaya kadar acı çekiyorum. HIV'im ve konumum hakkında her şeyi ona e-postayla gönderdim ve ona her şeyi açıkladım ve beni tedavi edeceğinden korkacak hiçbir şey olmadığını söyledi. , bana garanti verdi. Maddelerin ücretini ödememi istedi. Bu yüzden tedavi ettiğimde şükran göstereceğim ve şifa veren bitkilerinin ifadesini vermek, geri kalan HIV için yapacağınız şeydir. ve diğer hastalıklar Dr Itua'nın iyi çalışmalarını görebiliyor. 5 iş günü içerisinde postaneme gelen EMS Kurye servisi aracılığıyla bitkisel ilacını aldım.Rr Itua dürüst bir adam ve iyi çalışması için onu takdir ediyorum. Onu takdir etmek ve arkadaşlarımın geri kalanını takdir etmek, hapları almaktan ve o şişko belleğe sahip olmak benim için bir kabustur. Benim de neyden bahsettiğimi anlayacaksın. O zaman şimdi olmasa da, özgür ve sağlıklıyım. Dr Itua Herbal Center'a teşekkür ederim. Onun da takvimi var. bana yakın zamanda göndermiş, Kanser, Uçuk, Fibromiyalji, Hiv, Hepatit B, Karaciğer / Böbrek İnflamatörü, Epilepsi, Kısırlık, Fibroid, Diyabet, Dercum, Copd, ve ayrıca Ex Lover'ı Geri Getirmek gibi her türlü hastalığı tedavi ediyor. Burada Onun İletişim .drituaherbalcenter @ gmail.com Veya Whats_app Numarası +2348149277967

    SvaraRadera