fredag 29 januari 2016

Myter om margarin

Väldigt länge nu har allmänheten ansett att margarin är något dåligt och det har florerat många myter om margarin medans man nöjt propagerar för att "det ska va' äkta smör" och "smör är naturligt". Inte minst sedan LCHF-rörelsen började blomstra och jag antar att mejeriföretagen förtjust klappade händerna över denna diets framfart. De hade ju tidigare själva försökt smutskasta margarinet men idag skulle de nog inte kunna sända den typen av reklam längre:



Den här reklamfilmen får symbolisera hur Arla vill att vi ska se på smör vs margarin. Som om de bara vispar ihop grädde med salt ute i naturen så *poff* blir det smör. Det är gröna ängar och lullull som vanligt i Arlas värld. Detta medans margarinproducenterna står i vita rockar med tunnor som ser ut att innehålla radioaktivt avfall ungefär och propagerar ut ren rappakalja om "färger aromer och nåt för konsistensen och fett av bomull och fisk". Hur var det nu? "Man behöver inte trycka ner andra företag för att visa vilken bra produkt man har?" Inte blev Arla eller LRF stämda för den heller... 

Åter till margarinet och myterna

Myt 1: "Margarin är en molekyl bort från att vara plast"

Detta är helt enkelt inte sant. Många substanser har vissa likheter med varandra, men det är olikheter som gör att de är helt olika saker. Margarin är gjort på vegetabiliska oljor medans plast är gjort på polymer och även om plast skulle vara gjort på vegetabilisk olja skulle de ändå ha olika sammansättning som resulterade i två olika slutprodukter. Så att lägga till en molekyl till margarin gör det alltså inte till plast.



Myt 2: "Margarin innehåller plastkulor"

Nej, margarin har aldrig innehållit plastkulor, utan myten uppkom i början när margarin var nytt och de inte hade fått ordning på receptet och margarinet klumpade sig lite.


Myt 3: "Margarin är en kemikaliesoppa med transfetter"

Detta stämmer inte heller. Låt mig först förklara vad ingredienserna i margarin är och vad de gör för något, för detta är nästan en vedertagen sanning nuförtiden som folk "bara vet" att det bara är radioaktivt avfall och plast och bensin i margarin utan att tänka kritiskt för fem öre.

Låt mig ta Carlshamns mjölkfria margarin (bredbart) som exempel; 
  • Rapsolja
  • Vatten
  • Vegetabiliska fetter (Palm- och kokosolja) - ur miljöaspekt mindre bra såklart
  • Camelinaolja - Kommer ifrån växten Oljedådra som kom till Sverige under bronsåldern. Den är rik på Omega 3 och har ett högt E-vitamininnehåll
  • Emulgeringsmedel E471 och E472c av vegetabiliskt fett - E472 är mono- och diglycerider av fettsyror och görs av oljor och är till för att få en tjockare konsistens och för att få vattnet och de vegetabiliska oljorna att blanda sig. E472c är mono- och diglyceriders citronsyraestrar, vilket även det är till för att få en tjockare konsistens
  • salt
  • Surhetsreglerande medel (natriumbikarbonat och citronsyra) 
  • Aromämne - Aromämnen som finns naturligt i mjölk och syrade mjölkprodukter (och även tillsätts i lättmjölk)
  • Vitamin A och D2

Näringsvärdet ligger såhär:
Kcal - 630
Protein - 0g
Kolhydrater - 0g
Fett - 70g varav Mättat 21g Enkelomättat 31g Fleromättat 16g 
Omega 3 - 5g
Omega 6 - 11g
Kostfiber - 0g
Kolesterol - 0g
Natrium - 0,3g
Vitamin E - 10mg (83% av RDI)
Vitamin A - 900 ug (110% av RDI)
Vitamin D - 7,5 ug (150% av RDI)

Emulgeringsmedel låter läskigt, men som jag beskrev ovan är det bara till för att få en slät och fin konsistens, som vi alla vet blandar sig inte fett och vatten frivilligt utan behöver lite hjälp på traven och är i det fallet två ämnen som även de kommer ifrån vegetabiliska fetter. 

Som synes innehåller inte heller margarin transfetter och det är per lag förbjudet med transfetter i Sverige. En gång i tiden gjorde de det, absolut, men sedan man upptäckte faran med transfetter har företagen hittat recept och tillverkningsmetoder som inte gör att transfetter bildas. Det kan fortfarande finnas utländska företag som använder de gamla metoderna, men de kan man skydda sig mot genom att slänga en blick på innehållsförteckningen. 

Man kan även göra margarin hemma: 


Är medveten om att Unilever, vilka äger margarinföretag, ligger bakom filmen (det är svårt att hitta opartiska videos då de antingen är ifrån LCHF-rörelser eller ifrån margarinföretag). Den visar dock att margarin enkelt kan göras hemma och inte måste ha tillsatser av giftiga ämnen för att bli just margarin. (Sedan var det ju inte det smartaste att visa just Becel efteråt haha)


"Smör är hälsosammare för att ingredienslistan är kortare"

Det kan ju vara lätt att tro att det är så, men det behöver inte nödvändigtvis vara sant. Det är bristande logik att kvantiteten av ingredienser skulle avgöra om ett livsmedel är hälsosamt eller inte, istället för kvaliteten. Låt oss jämföra det med att koka en god grönsaksgryta. Du har i många rofrukter, grönsaker, örter och kryddor för att få till den där perfekta smaken - du använder alltså många ingredienser utan att grytan blir onyttig. På samma sätt kan en gryta med få ingredienser bli rejält onyttig, om du endast ex kokar bacon i grädde eller smälter socker och smör tillsammans och kallar det för en hälsosam gryta med få ingredienser.

Om vi även skulle ta och titta även på smör; jag tog Arlas Bregott Normalsaltat 75% (bredbart) som exempel:
  • Smör (Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur)
  • Rapsolja
  • Vatten
  • Salt
  • Vitamin A och D

 Näringsvärde/100 gram:
Kcal - 679
Protein - 0.4g
Kolhydrater - 0.4g
Fett - 75g varav Mättat 35g, Enkelomättat 26g och Fleromättat 7.9g
Salt - 1.2g
Vitamin A - 802 ug (100% av RDI)
Vitamin D - 10ug (200% av RDI)

Visst är ingredienslistan kortare, det innebär dock inte per automatik att det är bättre. Ta och titta på sammansättningen av fett till exempel. Det skiljer inte jättemycket, men Bregott har 15g mer mättat fett per 100g än margarinet och mindre enkelomättat och fleromättat fett. Det har även mer salt(ungefär 0.75g natrium), vilket jag konstaterade i ett annat inlägg är dåligt för skelettet och även för blodtrycket. 

"Smör innehåller inte kemikalier"

När man mätte halterna av aceton i smör och smörblandningar, hade Arlas och Valios smörsorter högre halter än alla de andra smörblandningarna och margarinerna. De innehöll även metanol. Det blev dock inte lika uppmärksammat som "kemikalietanks-affären" (vilket givetvis var fruktansvärt att höra, det är inget som jag tror är standard dock) och det är nog få som vet om. Jag skulle vilja veta mer om detta, om tex vart acetonet kom från? 

"Processen till att göra smör är jättekort" 

De flesta verkar idag tro att man bara vispar grädde och salt så blir det smör. Nja, det är inte riktigt så det går till i bregottfabriken. 

Det går till mer såhär:
  1. Gräddmjölk kommer i tankar till fabriken
  2. Man testar den för lukt och färg
  3. Man pumpar in mjölk i en separator som genom att snurra runt separerar fettet från mjölken
  4. Man bestämmer där konsistens och fetthalt 
  5. Mjölken hälls nu i en annan tank som rör runt mjölken i upp till 24h för att behålla konsistensen samt pastöriserar den
  6. Sedan hälls den i en ny maskin som "kärnar" mjölken (som först tvättas för att bakterierna från den förra satsen ska dö). 
  7. När smöret har klumpat ihop sig, låter man resterande vätska rinna av och pumpas genom en slang till en annan behållare. Vanligtvis gör man glass av den.
  8. Sedan saltar man smöret och kör runt det lite till
  9. Smöret hälls i en ny maskin som driver smöret till sin sista produktionsfas
  10. En ny maskin gör kuber av smöret och det förpackas




Som synes krävs det en fabrik och olika processer även för att göra smör. Skillnaden är att mejerier sällan granskas i media så att ev kemikalierester och missförhållanden blir sällan kända.

Sedan har vi en annan aspekt av mejeriprodukter när det gäller hälsa och det gäller själva mjölken. Det är känt att alla mjölkprodukter innehåller tillväxthormoner, var, avföring och att proteinet i mjölkprodukter försurar kroppen och drar kalcium ur den. Nyttigt?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar